7 въпроса, които пациентите ни задават за ударно-вълновата терапия
Физиотерапия и рехабилитация

7 въпроса, които пациентите ни задават за ударно-вълновата терапия

7 ВЪПРОСА, КОИТО ПАЦИЕНТИТЕ ЗАДАВАТ ЗА УДАРНО-ВЪЛНОВАТА ТЕРАПИЯ”

Радиалната ударно-вълнова терапия е един от най-ефективните неинвазивни методи за облекчаване на хроничната болка. Напълно нормално е пациентите да изпитват известно притеснение от всяка нова предписана процедура. Загрижеността им най-често е изразена в задаването на доуточняващи въпроси преди старта на рехабилитационното лечение.

Ето защо споделяме някои от най-често задаваните ни въпроси свързани с назначаването на ударно-вълнова терапия на нашите пациенти. Аргументите, които предоставяме, се базират на нашия богат опит, дългогодишна комуникация с клиенти и серия научни доказателства.

КАКВО ТОЧНО ПРЕДСТАВЛЯВА УДАРНО-ВЪЛНОВАТА ТЕРАПИЯ?

Ударно-вълновата терапия (или шокуейв терапия) наподобява много бързо и нежно потупване върху мястото, на което пациентът го боли. При този вид процедура се доставя високо количество енергия до болезнената точка. Това възобновява естествените оздравителни процеси на организма и хроничната болка изчезва завинаги.

Шокуейв терапията се препоръчва на всички пациенти, които страдат от персистираща болка в раменете, лактите и коленете. Терапията се извършва без операция и без прием на медикаменти.

УДАРНО-ВЪЛНОВАТА ТЕРАПИЯ НАИСТИНА ЛИ ЩЕ МИ ПОМОГНЕ?

Всички пациенти от нашите клинични проучвания бяха преминали през медикаментозно лечение, което не беше дало особен резултат. В края на курса от процедури с BTL Shockwave, повече от 80% от тях докладваха значително подобрение или пълно елиминиране на хроничната болка.

ЩЕ УСЕТЯ ЛИ БОЛКА ПО ВРЕМЕ НА ТЕРАПИЯТА? А СЛЕД НЕЯ?

Пациентът може да усети леко дразнене или дискомфорт, в зависимост от степента на болката, която вече изпитва в травмираната област. Цялото лечение е под непространен контрол и наблюдение от медицински специалист, така че дори пациентът да получи неприятно усещане, параметрите на терапията могат да бъдат регулирани веднага.

Терапията продължава около 5 минути, което запазва ежедневния ритъм на пациента. След като тя приключи, е възможно той да изпитва лек дискомфорт в следващите 2 до 4 часа, но болка – не. След този времеви интервал, настъпва рязко облекчаване на болката.

КАКВИ СА ПРОТИВОПОКАЗАНИЯТА?

Ударно-вълновата терапия е напълно безопасна освен в някои конкретни ситуации, сред които:

Нарушения на кръвта (напр. лошо съсирване)
Наличие на полипи в третирана област
Бременност
Тромбоза
Туморни заболявания
Полиневропатия
Остри възпаления, разкъсвания или болки
Забранена е употребата в областите на очите, главата, гръбначния мозък, бъбреците, черния дроб, миокарда, както и в областите, в които се наблюдава струпване на кръвоносни съдове и нервни окончания.

ОТ КАКЪВ БРОЙ ПРОЦЕДУРИ С ШОКУЕЙВ ИМАМ НУЖДА?

Резултатите от терапия се усещат още след първата сесия, на която се е подложил пациентът. Броят на сесиите, нужни за постигане на дълготраен ефект, зависи от състоянието на пациента и влиянието на терапията. Опитът ни показва, че най-често този брой е между 3 до 5 сесии.

КОЛКО ЧЕСТО ТРЯБВА ДА ИДВАМ НА ТЕРАПИЯ?

Тук отново нещата зависят от самото състояние на пациента. Повечето индикации изискват между 3 и 5 терапии, разпределени в порядъка на 3 до 10 дни.

ИМАМ ЛИ НЯКАКВИ ОГРАНИЧЕНИЯ СЛЕД КРАЯ НА ТЕРАПИЯТА?

Желателно е пациентът да избягва силна физическа активност (особено такава, която натоварва третираната област) до 48 часа след провеждане на терапевтична сесия с BTL Shockwave.