Болка в лумбалната област?
Физиотерапия и рехабилитация

Болка в лумбалната област?

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Дисковата херния, разговорно и по-общо наричана дископатия, е състояние засягащо гръбначния стълб, при което се разкъсва външния фиброзен пръстен (anulus fibrosus) на междупрешленните дискове и това позволява на меката централна част (nucleus pulposus) да се деформира и да навлезе в гръбначномозъчния канал, като притисне структурите, които се намират в него. Дисковата херния може да се получи на всеки диск в гръбначния стълб, но двете най-чести форми са цервикална (шийна) дискова херния и лумбална (в областта на кръста) дискова херния. Последната е най-честа и обикновено причинява болка в кръста и в единия (по-често) или в двата крака. Лумбалната дискова херния е 15 пъти по-честа от цервикалната и е една от най-честите причини за болка в кръста. Цервикалните дискове се засягат в 8% от случаите, а торакалните (гръдните) само в 1-2%. Дисковите хернии се получават най-често между 30 и 50 годишна възраст когато nucleus pulposus е все още желатино-подобна субстанция. С годините консистенцията на nucleus pulposus се променя (“изсъхва”) и рискът за образуване на херния е много по-нисък. След 50 годишна възраст по-вероятни причини за болка в кръста или крака са остеоартритна (костно-ставна) дегенерация и спинална стеноза на базата на изявена дискова херния или спондилолистеза (приплъзване на два прешлена-един спрямо друг) Дисковите хернии обикновено са резултат на износване на дисковете, най-вече при тежък физически труд с често вдигане на тежки предмети. При дисковата херния могат да се притиснат нервните коренчета и да се появят неврологични симптоми, като промени в чувствителността или двигателната дейност. При притискането на нерв може да има болка, изтръпване или слабост в областта на тялото, инервирана от съответния нерв.

Симптоми на лумбална дискова херния:

• Остра болка в кръста
• Болка излъчваща се към седалището, крака и стъпалото
• Болка усилваща се при кашлица, напъване или смях
• Изтръпване, безчувственост на крака или стъпалото
• Слабост или атрофия (в по-късните етапи) на мускулите на крака
• Мускулни спазми
• Загуба на контрол над уринирането и дефекацията
• Сексуални разстройства

Симптоми на цервикална (шийна) дискова херния:

• Шийна болка
• Дълбока болка близко до или над раменната лопатка от съответната страна
• Болка излъчваща се към рамото, предмишницата, ръката и по-рядко китката, пръстите или гръдния кош
• Болка усилваща се при кашлица, напъване или смях
• Усилване на болката при накланяне или обръщане на главата
• Спазъм на шийните мускули
• Слабост на мускулите на ръката
В напреднал стадий (на миелопатия) се наблюдават и:
• Смущения в походката (пареза)
• Повишен мускулен тонус на долните крайници
• Тазово-резервоарни разстройсва
• Намаляване/загуба на сетивността на тялото и долните крайници

 

Стеноза на спиналния (гръбначния) канал

Стенозата представлява стеснение на гръбначно-мозъчния канал в някой от диаметрите му (спинална стеноза) или на интербертебралните отвори (фораминална стеноза). Интербертебралните отвори са малки каналчета, през които излизат нервните коренчета, отделящи се от гръбначния мозък. Ако стеснението е значително, може да се притиснат нервните коренчета и това да причини болезнени симптоми. Около 75% от случаите на спинална стеноза възникват в областта на кръста. В повечето от тях стеснението води до компресия на нервните коренчета, което причинява болка в областта на кръста и/или долния крайник. Причините за стенозата могат да се крият както в изменения в дисковете, така и в самите прешленни тела. Не рядко тя е предизвикана и от “приплъзване” на един спрямо друг съседни прешлени (т.нар. спондилолистеза). Стенозата може да причини болка в дадена област. Тя може да засегне функцията на нервите, които контролират определени мускулни групи или получават информация за сетивността. Нейните симптоми са: чести падания, непохватност, болка и трудности при ходене, изтръпване, гъделичкане, топли вълни по краката, намалена чувствтелност. Типично при лумбалната стеноза е появата на болка в долните крайници при ходене и намаляването й при почивка. В повечето случаи симптомите се влошават с течение на времето. При напредване на заболяването се появява слабост в крайниците и загуба на чувствителност. Може да се стигне до смущение на уринирането, дефекацията и половите функции (синдром на кауда еквина).
Най-честата причина за стенозата са дегенеративно-дистрофичните изменения на прешлените. Те се срещат нормално при възрастни хора. При спондилоартрозата например намалява хрущялната тъкан, която покрива костите в областта на прешленните ставички. Това предизвиква дразнене на костта и образуване на остеофити (костни шипове). Освен това може да се наблюдава и намаляване на височината на междупрешленните (интервертебралните) дискове, което от своя страна води до хипертрофия на връзките и особено на жълтия лигамент. Всеки един от тези процеси води до стесняване на пространсвото, в което са разположени нервните коренчета и до тяхното притискане.

 

Радикулит или Плексит

Радикулитът е възпаление на нервните коренчета, които образуват периферните нерви и се явява “ограничен” вариант на възпаленото нервно сплетение, какъвто е плекситът.
Болката се появява често внезапно в областта на раменната става, лопатката и шийните прешлени и се разпространява към пръстите на ръката. Засилва се при движение на главата или ръката, защото разтяга коренчетата на нервния ствол и често става причина за принудителна анталгична позиция на шията. Дразненето и притискането първоначално води до възпалителни процеси, а с течение на времето – до хронични болки и нарушено хранене на тъканите. Това не рядко се съпровожда с изтръпване или неприятни усещания по хода на периферните нерви. По-често оплакванията са едностранни, без нарушение в сетивността и обема на движение.

За поставяне на диагнозата и откриване на причината, с оглед адекватно лечение, е от съществено значение клиничния преглед от специалист и използването на някои инструментални методи.

Радикулитът представлява остро възпаление на коренчетата на периферните нерви, които излизат от гръбначния стълб. Възпалените нерви предизвикват остра, пареща болка в областта на главата, врата, ръцете и дланите, когато се отнася за шийните нерви и на бедрата, краката и стъпалата, когато са засегнати нервите в поясната област. Болката може да бъде постоянна или периодична, остра или тъпа, със засягане само на един или и двата крайника и интензитетът и се променя с промяна в положението на тялото. Появяват се характерни сетивни и отпадни двигателни промени – понижена или повишена сетивност при допир, болка и температура. Други прояви са мускулна слабост и понижаване на мускулния тонус, намаление на мускулатурата на ръката и раменния пояс, ограничаване на движенията на ръката, а в много редки случаи и на пръстите и китката. Друг характерен симптом е парене, изтръпване и мравучкане.
Гръдният радикулит се характеризира с повишаване или понижаване на сетивността при допир, температура, увеличаващи се болки при вдишване, които най-често се оприличават на бодеж. Болките се засилват при навеждане и изправяне. Често болният си мисли, че идват от сърцето.

Диагнозата се поставя въз основа на оплакванията и клиничния преглед, но когато трябва да се докаже дискова херния или други деформации и патологични процеси се налага провеждането на рентгенография или скенер.

Причините за възникването на радикулита са доста разнообразни – възпаление на междупрешленните дискове, спазъм на мускулите на гърба, резки движения, бактериални или вирусни инфекциозни заболявания. Често радикулитът съпътства други заболявания на гръбнака, гръбначни тумори и фрактури, които упражняват натиск върху гръбначните нерви. Някои от най-често срещаните причини за появата на радикулит са: излагане на простудни фактори – излагането на тялото на въздушно течение, особено ако преди това е имало изпотяване е опасно състояние, което може да причини радикулит. При изпарението на потта от тялото и преминаването ѝ в газообразно състояние отнема голямо количество енергия от тялото. Тъй като първоначално тялото е силно затоплено, но впоследствие бързо се охлажда, периферните нерви могат да се възпалят. Уврежданията на гръбначния стълб също играят важна роля. На първо място това е дисковата херния, която се изразява в пробив в междупрешленния диск, излизане на част от диска и силно дразнене и натиск върху най-близкото коренче.

Според мястото на възникване радикулитът има три форми:

– шиен /цервикален/ – причинява се от заболяване на шийните коренчета;
– гръден /торакален/ – причинява се от засягане на гръдните коренчета;
– поясно-кръстцов /лумбо-сакрален/ радикулит – засегнати са коренчетата в кръста.

При всички тези състояния, физотерапията е основен метод на лечение. В Соларис Медикъл прилагаме в зависимост от оплакванията и доказаната диагноза следните лечения:

-Кинезитерапия,
-Магнитотерапия
-Ниско- и средно-честотни токове
-Ултрафонофореза
-Гунафореза
-Лазер терапия
-ТЕКАР- терапия

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Тук можете да видите няколко видеа, които илюстрират начина на работа на апаратите и методиката на лечение с тях:[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=7k7lLLoHdfY” align=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_video link=”https://youtu.be/YFTiAw1UtSU” align=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_video link=”https://youtu.be/KkdfTevgvZE” align=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_video link=”https://youtu.be/DOJXXIePF2Y” align=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_video link=”https://youtu.be/uhqCIpOmyQQ” align=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_video link=”https://youtu.be/K8_n2bt7YJo” align=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]