fbpx

Какво знаем за синузита
и как да го преборим?

Синузит е възпаление на лигавицата на околоносните кухини. Той се развива най-често едновременно със или непосредствено след възпаление лигавицата на самата носна кухина-ринит. Различават се остри и хронични синуити, а според характера на възпалителния процес, те биват катарални и гнойни. Гнойните синуити са от особено значение, тъй като те могат да доведат до тежки усложнения като остеомиелит, менингит, менингоенцефалит, мозъчен абсцес и др.

Острият синуит настъпва при преминаване на възпалителния процес от носната кухина в синуса – при обикновена хрема или грип. Заболяването може да настъпи и като инфекциозна болест.

Доста често максиларният (горночелюстен) синуит се дължи на пробив на зъбен гранулом, произхождащ от горен кътник. Отначало секрецията от носа е слузеста, но често постепенно става гнойна. Общото състояние се влошава и освен силно главоболие, появяват се и болки в областта на заболелия синус (в челото и веждите при челен синуит, в зъбите и горната челюст – при максиларен синуит). Обикновено носът е запушен, обонянието е отслабено, а от ноздрите изтича слузно-гнойна или примесена с кръв секреция. Доста често острият синуит преминава в хроничен.

Хроничният синуит най-често е последица от остро или рецидивиращо възпаление на синусната лигавица. Свикнали сме да мислим, че някои хора просто „си имат хроничен синузит“ и „трябва да се пазят“, а други – нямат. Това разбиране обаче не е съвсем правилно. Наистина, някои са по-предразположени както към често възпаление на синусите, така и към хронифициране на процесите там.

Тези пациенти не само страдат от проявите на синузита, но и са заплашени от неговите опасни усложнения. Ето защо е разумно да се възползват от предложенията на съвременната медицина, които могат да им помогнат и сред тях особено подходяща е физиотерапията. Основните методи, които се прилагат в случай на хроничен синузит са ултразвукова терапия, солукс-лампа, магнитотерапия и лазер терапия

Ултразвукова терапия може да стимулира жизнените и регенаторните процеси във възпалително-изменените тъкани. Свойствата на ултразвуковите вълни позволяват селективно затопляне на гранични повърхности, което води до усилена обмяна на веществата – желан ефект при дистрофично-изменената лигавица. Ултразвуковите вълни имат характерното тиксотропно действие – втечняване на секретите, което ще улесни тяхното оттичане. Те извършват „микромасаж на тъканите“, увеличавайки дифузията през клетъчните мембрани. 

Солукс лампа – лечение с видими и инфрачервени лъчи. Тяхното противовъзпалително действие се осъществява чрез подобряване на микроциркулацията – балансиране на процесите на филтрация и реабсорбция в капилярната мрежа и стимулиране на тъканния и хуморалния имунитет. Тези свойства позволяват скъсяване на цикъла на хроничното възпаление, ускоряване на резорбцията на възпалителните продукти и намаляване на фибро-пролиферативните процеси.

Магнитотерапия – основен метод във физиотерапията Под влиянието на магнитното поле започват да се появяват много слаби електрически токове, които активират редукционните реакции, които стимулират ензимната активност, местното кръвообращение. Това намалява оток на лигавицата, което води до подобряване на изтичането на съдържание от синусите, намаляване на болката и възпаленията и смърт на причинителите на инфекцията. 

Лазертерапията е най-новото достижение във физиотерапията за лечение на синуита. Притежава бактерициден ефект и прониква в дълбочина. Лазертерапията засилва метаболизма, преноса на вещества през мембраните, ускорява се регенерацията и размножаването на клетките, повишава микроциркулацията, променя възбудимостта на нервните окончания, разнасянето на отока и патологичните продукти. Подходящ е за приложение и при възрастни и деца.

Физиотерапевтичните процедури отнемат средно по половин час на ден и се провеждат за период от около 10 дни. Те са приятен и полезен начин не само да облекчим симптомите, но и да помогнем на тялото да се пребори с хроничното възпаление.