Плантарен фасциит или болка в стъпалото. Как да го лекуваме?

Плантарен фасциит или болка в стъпалото. Как да го лекуваме?

За болка в стъпалото говорим при наличие на болезненост в долната част на ходилото, дължаща се на стимулиране на нервните окончания. Това несъмнено може да се отрази на начина Ви на ходене.

Болката може да варира от лека до силна и с различна продължителност. Тя може да обхване, освен долната и горната част на стъпалото. Проявява се често в комбинация с подуване, скованост, зачервяване на кожата, повишена чувствителност при допир и ограничена подвижност.

Болката в стъпалото може да се дължи на:

Болести на ендокринната система, разстройства на храненето и на обмяната на веществата – захарен диабет, затлъстяване.

Болести на органите на кръвообращението – периферна артериална болест, мозъчно-съдов инцидент, разширени вени, флебит, тромбофлебит, лимфедем, периферна венозна инсуфициенция, хронична венозна инсуфициенция.

Болести на нервната система – периферна невропатия, регионален болков синдром, полиневропатия, увреждания на лумбо-сакралните коренчета.

Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан – ишиас, плантарен фасциит, халкус валгус, остеофит, остеохондрит, увреждания на междупрешленните дискове, ревматоиден артрит, подагра, полиартроза, невралгия и неврит (неуточнени), плоско стъпало, тендинит на ахилесовото сухожилие, буниони, неврома на Мортън, плоскостъпие, остеоартрит.

Болести на кожата и подкожната тъкан – мазоли, врастнали нокти.

Бременност, раждане и послеродов период – бременност.

Травми, отравяния и някои други последици от въздействието на външни причини – измръзване, изкълчване, травма, фрактура.

Други – носене на неудобни обувки.

Какво представлява плантарният фасциит и какви са причините за него?

Плантарният фасциит е заболяване, свързано с възпалителни и дегенеративни изменения на плантарната фасция, най-често в областта на петната кост. 

Плантарната фасция е съединително тъканна лента, изградена от колаген, простираща се от петата до основата на пръстите на краката. Поради своята структура тя не е особено разтеглива и при по-голямо механично натоварване в нея могат да се получат микро разкъсвания, дегенерация и възпаление. 

Най-често причините за плантарният фасциит са свързани с недостатъчна еластичност на ахилесовото сухожилие и прасците, плоскостъпие, увеличена пронация на ходилото, рязко увеличаване на разстоянието и скоростта при тренировка, недостатъчно загряване, износени обувки, бягане по твърд терен и др. 

Една от най-честите причини за болка по долната част на петата при спортистите е плантарният фасциит. Среща се най-често при бегачите, но от него страдат и футболисти, баскетболисти, тенисисти и др. Сред най-честите причини за появата му са грешки в тренировъчния процес, носенето на неподходящи обувки за бягане или различни биомеханични проблеми в ходилото.

Симптоми на плантарния фасциит

Водещ симптом на плантарният фасциит е болка в петата, в долната й част, обикновено от вътрешната страна в основата назакрепването на фасцията. Впоследствие болката може да се прехвърли и по външната част на ходилото поради факта, че заради болката несъзнателно тежестта на тялото се прехвърля в тази част.

Болката се появява обикновено след продължително натоварване, като персистира през нощта или сутрин преди ходилото да се е раздвижило. Болката и дискомфортът имат тенденция да отшумяват след загряване. 

При нелечение процесът може да хронифицира и да доведе до усложнения като остеофити на петата (т. нар. “шпора на петата”). 

Диагностика и оценка на плантарния фасциит

Диагнозата плантарен фасциит се поставя на базата на клиничния преглед и рентгенографското изследване.

Клиничния преглед включва оглед и палпация на мястото, сваляне на анамнеза за физическата активност и история на заболяването. Лекарят установява точната локализация на болката и дали се провокира от стоеж или ходене. 

Рентгенографското изследване се използва, за да се изключат други причини за болката, като костни фрактури, остеофити (шипове) и др. При диагностиката е важно плантарния фасциит да се разграничи от системни заболявания като ревматоиден артрит, синдром на Райтер и др. За по-точна диагностика може да се използва ядрено магнитен резонанс (ЯМР).

Лечение

Плантарният фасциит може да е упорито заболяване и да изисква продължително лечение, макар че в по-голяма част от случаите острата болката отшумява до около шест седмици

За да е максимално ефективно лечението, първоначално средствата трябва да са насочени към премахването на болката и възпалението, а впоследствие да се работи за гъвкавост и предотвратяване на мускулния дисбаланс. Най-често лечението на плантарният фасциит е консервативно и използва средствата на физикалната терапия.

Консервативно лечение

Почивка на ходилото до отшумяване на острите симптоми. Нужно е да се избягват натоварвания върху петата причиняващи болка, поради което трябва да се избягва ходенето или продължителното стоене, а при нужда да се използват патерици. Физическата активност в острия период може да се поддържа чрез плуване или каране на колело.


НСПВС (нестероидни противовъзпалителни средства). При силна болка могат да се използват противовъзпалителни и обезболяващи средства. При по-тежките случаи в лечението могат да се включат и кортикостероиди.

Физиотерапия и рехабилитация

Целта е да се намали болката и възпалението, да се подобри гъвкавостта и постепенно да възвърне нормалната функция на ходилото. 

В рехабилитационната програма се прави оценка на биомеханиката на ходилото и се коригират недостатъците, които могат да предизвикат повторната поява на плантарен фасциит.

Криотерапия с цел намаляване на болката и отока. Може да се използва за 10-15 мин. няколко пъти дневно, до отшумяване на болката.

Тейпинг – Добрата тейпинг техника може да намали напрежението върху плантарната фасция и значително да
намали болката. 

кинезиотейпинг

Могат да се използват процедури като ултразвукова терапия, високо интензивна лазер терапия, ударно-вълнова терапия, електротерапия, калолечение и др. с цел намаляване на болката и възпалението.

шокуейв

Кинезитерапия. Стречинг – Лекият стречинг трябва да започне възможно най-рано, веднага след отшумяване на острите симптоми. Освен за плантарната фасция, е нужно да се направи стречинг под формата на ПИР и за мускулите на подбедрицата.

Упражнения – имат за цел да възстановят движенията и функцията на ходилото, започват се веднага след стихване на острите симптоми.

Масаж – Започва се с по-лек масаж, който с отшумяването на болката става по-дълбок. Масажът може да се извършва през ден, особено ако е по-дълбок, като се обхващат и мускулите на подбедрицата.

Използване на ортези. Могат да се използват различни видове ортези и стелки с цел възстановяване и коригиране на биомеханиката на ходилото. За поддържане на ходилото могат да се използват специални нощни шини за глезен, а при ходене, стелки с отвор за петата намаляващ натиска върху нея.

Оперативно лечение – в редки случаи, когато консервативното лечение не дава резултат, може да се наложи оперативно лечение, което да възстанови по хирургичен път плантарната фасция. За да е максимално бързо следоперативното възстановяване могат да се използват минимално инвазивни техники като термоаблация.