• 0

Инфекция на синусите (синузит)
Синузитът е възпаление на тъканите в синусите. Причинява болка в лицето, запушен или течащ нос с гъста слуз, а понякога и треска и други симптоми. Обикновено се причинява от обикновена настинка, но други от вируси, бактерии, гъбички и алергии също могат да причинят синузит.
Какво представляват синусите?
Вашите синуси са четири сдвоени кухини (пространства) в главата ви. Свързват ги тесни проходи. Синусите произвеждат слуз, която се оттича от проходите в носа ви. Този дренаж помага да поддържате носа си чист и свободен от бактерии, алергени и други микроби (патогени).
Илюстрация, показваща здрави и възпалени, пълни с течност синуси. Обичайните точки на болка или натиск са в челото, бузите и носа.

Видове синузит
Видовете синузит се разделят въз основа на това колко дълго продължава (остър, подостър, хроничен или рецидивиращ) и какво го причинява (бактерия, вирус или гъбичка).

Остър, подостър, хроничен и рецидивиращ синузит
Симптомите на остър синузит (запушен нос, дренаж, лицева болка/натиск и намалено обоняние) продължават по-малко от четири седмици. Обикновено се причинява от вируси като обикновената настинка.
Симптомите на подострия синузит продължават четири до 12 седмици.
Симптомите на хроничен синузит продължават поне 12 седмици. Обикновено причината са бактериите.
Повтарящите се симптоми на остър синузит се появяват четири или повече пъти за една година и продължават по-малко от две седмици всеки път.
Бактериален и вирусен синузит
Вирусите, като тези, които причиняват обикновена настинка, причиняват повечето случаи на синузит. Бактериите могат да причинят синузит или могат да ви заразят след случай на вирусен синузит. Ако имате хрема, запушен нос и болки в лицето, които не изчезват след десет дни, може да имате бактериален синузит. Вашите симптоми може да изглеждат подобрени, но след това да се върнат и да са по-лоши от първоначалните симптоми. Антибиотиците и деконгестантите обикновено действат добре при бактериален синузит.
Гъбичен синузит
Инфекциите на синусите, причинени от гъбички, обикновено са по-сериозни от другите форми на синузит. По-вероятно е да се случат, ако имате отслабена имунна система.

Какви са признаците и симптомите на синузит?
Честите симптоми на инфекция на синусите включват:
Постназално капене (капеща слуз в гърлото).
Хрема с гъста жълта или зелена слуз.
Запушен нос.
Натиск върху лицето (особено около носа, очите и челото). Това може да се влоши, когато движите главата си или се наведете.
Натиск или болка в зъбите.
Натиск или болка в ушите.
Треска.
Лош дъх (халитоза) или лош вкус в устата.
кашлица
Главоболие.
Умора

Физиотерапията заема основно място в лечебния процес и цели преодоляване на гнойно-възпалителния процес и повишаване на общата резистентност на организма. Прилагат се преди всичко топлинни фактори: ендогенна и екзогенна топлина. Основните методи, които се прилагат в случай на синузит са ултразвукова терапия, солукс-лампа, УВЧ, инхалация, магнитотерапия и лазер терапия.
Инхалацията има секретолитично действие, успокоява лигавицата на дихателните пътища, подобрява и стимулира овлажняването и по този начин подобряват механиката на ресничките на дихателната лигавица.
Солукс лампа – лечение с видими и инфрачервени лъчи. Тяхното противовъзпалително действие се осъществява чрез подобряване на микроциркулацията – балансиране на процесите на филтрация и реабсорбция в капилярната мрежа и стимулиране на тъканния и хуморалния имунитет. Тези свойства позволяват скъсяване на цикъла на хроничното възпаление, ускоряване на резорбцията на възпалителните продукти и намаляване на фибро-пролиферативните процеси.
Ултразвукова терапия стимулира жизнените и регенаторните процеси във възпалително-изменените тъкани. Свойствата на ултразвуковите вълни позволяват селективно затопляне на гранични повърхности, което води до усилена обмяна на веществата – желан ефект при дистрофично-изменената лигавица. Ултразвуковите вълни имат характерното тиксотропно действие – втечняване на секретите, което ще улесни тяхното оттичане. Те извършват „микромасаж на тъканите“, увеличавайки дифузията през клетъчните мембрани.
УВЧ прониква дълбоко в тъканите като образува топлина, която бавно се излъчва. Активизира възстановяването и жизнените процеси, подпомага отделянето на секретите. Те индуцират образуване на ендогенна топлина – вътре в тъканите, която продължава да се образува и известно време след прекратяването на процедурата. Създадената топлина има свойството да повишава метаболитната активност на клетките, засилва консумацията им на кислород и хранителни вещества. Това засилва растежа и регенерацията на тъканите, подобрява венозния отток, с което намалява отока на лигавицата и се изнасят от зоната медиаторите на възпалението. Не на последно място, повишава се и фагоцитната активност на макрофагите.
Магнитотерапия е основен метод във физиотерапията под влиянието на магнитното поле започват да се появяват много слаби електрически токове, които активират редукционните реакции, които стимулират ензимната активност, местното кръвообращение. Това намалява оток на лигавицата, което води до подобряване на изтичането на съдържание от синусите, намаляване на болката и възпаленията.
Лазертерапията е най-новото достижение във физиотерапията за лечение на синуита. Притежава бактерициден ефект и прониква в дълбочина. Лазертерапията засилва метаболизма, преноса на вещества през мембраните, ускорява се регенерацията и размножаването на клетките, повишава микроциркулацията, променя възбудимостта на нервните окончания, разнасянето на отока и патологичните продукти. Подходящ е за приложение при възрастни и деца.
Физиотерапевтичните процедури отнемат средно по половин час на ден и се провеждат за период от около 10-15 дни. Те са приятен и полезен начин не само да облекчим симптомите, но и да помогнем на тялото да се пребори с хроничното възпаление. Кога да се започне физиотерапия и какви средства да се приложат са въпроси, които специалиста по физиотерапия преценява в зависимост от индивидуалния случай на всеки пациент.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *