• 0

Какво е гонартроза на коляното?
Артрозата на колянната става се нарича гонартроза (на латински остеоартрит на коляното). Най-честата причина за остеоартрит на коляното е постоянното претоварване (напр. поради наднормено тегло, неправилни позиции като изкривени крака или удари в коленете, нестабилност след разкъсване на кръстни връзки, частично или напълно отстранен менискус. Остеоартритът на коляното обаче може да бъде и резултат от нараняване (посттравматично) или възпаление на ставата (артрит).

Симптоми на остеоартрит на коляното
Симптомите на остеоартрит на коляното обикновено започват постепенно. В началото болката може да се появи повече по време на усилие, а по-късно и в покой. Типичен симптом е така наречената стартова болка, която се появява главно сутрин след ставане или след по-продължително седене и отшумява след кратко време. Първоначалната болка може да бъде придружена и от известна сутрешна скованост, която в напреднал стадий прераства в значителни ограничения на движението. Ако се появи ставен излив (често придружен от прегряване), това се нарича активиран остеоартрит. Това се случва главно, когато пациентът е поставил повече тежест върху коляното от обикновено. Като цяло максималната носеща способност на колянната става намалява с напредване на артрозата.

Диагностика на артроза на коляното
Диагнозата се поставя чрез прецизна оценка на симптомите, обстоен клиничен преглед и образни процедури като рентгеново изследване. Рентгеновите снимки показват много добре признаци на остеоартрит като стесняване на ставната цепка и компресия на костите. Магнитен резонанс обикновено не е необходим. Въпреки това, магнитния резонанс може да бъде полезен при разграничаване на изолирано увреждане на хрущяла от начален остеоартрит.

Лечение на артроза на коляното
Лечението зависи главно от причината и от това колко напреднал е остеоартритът на коляното. Ако е възможно, винаги трябва да се елиминира причината за остеоартрита.
В ранните стадии на остеоартрит на коляното първата стъпка е консервативната терапия (физиотерапия, двигателни упражнения, изграждане на мускули, болкоуспокояваща терапия с лекарства). Целта на консервативната терапия е да се намали болката и да се подобри функцията на колянната става. В допълнение, инжекциите в колянната става с хиалуронова киселина или собствена кръв на пациента (PRP, ACP) могат да доведат до подобряване на симптомите.

Физиотерапия за артроза на коляното
С множество упражнения за движение и целенасочено изграждане на мускули, физиотерапията е задоволително лечение на остеоартрита. Ефективността на физиотерапията с клинични крайни точки „свобода от оплаквания“ и „мобилност“ е доказана в множество изследвания. Ето защо една добре проведена физиотерапия може силно да повлияе на хода на заболяването, да облекчи симптомите и да отложи датата за евентуална операция на коляното.
Смяна на колянна става
В случай на напреднал артроза и липса на успех от други методи на лечение, имплантирането на изкуствен ставен заместител (колянна протеза) има смисъл. При имплантирането на колянна протеза се отстраняват разрушените части на ставата и се поставя изкуствена става. Прави се разлика между смяна на цялата колянна става (тотална ендопротеза) и частична смяна на става. Частичната смяна на ставата е възможна само при определени условия и се използва много по-рядко от тоталната ендопротеза. Средната продължителност на живота на една колянна протеза зависи от възрастта, активността, теглото и качеството на костите на пациента и в момента е около 15-20 години.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *