Терапия-Кинезитерапия
Терапия-Кинезитерапия

Кинезитерапия

Произход на Кинезитерапията

Кинезитерапия произлиза от kinesis – движение и therapy – терапия и буквално означава лечение чрез движение. Това е самостоятелна медицинска дисциплина, опираща се на опита и постиженията на всички останали медицински сфери. Кинезитерапията решава лечебни, профилактични и възстановителни задачи посредством богата гама от методи и средства, с които разполага.

Кинезитерапия за коригиране на неправилна стойка

Кинезитерапия за коригиране на неправилна стойка по време на работа или при често повтарящи се движения в ежедневието – изправителната гимнастика е един от основните методи за повлияване на неправилна стойка ,болки в гърба и шията. Тя включва специално подбрани, систематизирани и целенасочени физически упражнения за коригиране на стойката, подобряване силата, еластичността и издръжливостта на мускулатурата на тялото. Самите упражнения се различават значително от тези във фитнес залата и залата по аеробика.

Кинезитерапия след травматични увреди

Кинезитерапия след травматични увреди(навяхване, изкълчване, натъртване, фрактури, разтежение и разкъсване на сухожилия и мускулни влакна, разкъсване на връзки и др.)в ранен и късен възстановителен период – е насочена към малко по плавен преход към натоварване. Започва се първо със статични мускулни упражнения и по-късно прогресиране към динамична сила и подобряване еластичността и подвижността на мускула.

Кинезитерапия при болки в кръста, шията и гърба(изменения на междупрешленовите дискове, дискови хернии, радикулити) – влияе пряко върху увредения двигателен сегмент на гръбначния стълб, който се състои от двойка съседни прешлени и всички техни общи структури – дискове, междупрешлени стави, връзки, нервни коренчета с прилежащите им артерии, вени и мускули.

Кинезитерапия при главоболие – Шийният дял на гръбначния стълб много често се оказва мястото, където се корени проблема. Чрез методите си рехабилитацията /кинезитерапията отлично повлиява на тези симптоми, което довежда до елиминирането му.

Кинезитерапия при гръбначни изкривявания явява се основно профилактично и лечебно средство при третирането на гръбначните изкривявания. Тя може да се приложи в начален етап на изкривяването – за спиране хода на прогресия. В по-късен етап, наред с корсето лечение, участва в задържане хода на прогресия. При фиксираните гръбначни изкривявания в млада и по- напреднала възраст, изгражда и поддържа добра мускулатура на тялото, облекчава наличие на болка и дискомфорт.

Кинезитерапия при дегенеративни и възпалителни заболявания на ставите гонартроза, коксартроза, артрит, периартрит, Болестта на Бехтерев – подобрява общата подвижност на опорно двигателния апарат, засилва мускулите, стимулира трофичните процеси в костите, тренира равновесие и координация, с което предотвратява падания и счупвания. Също, укрепвайки мускулите, въздействаме за поддържане на добрата стойка.