• 0

Краката ни преминават през много неща всеки ден. Вероятно много често не правим най- правилния избор с обувките като избираме визията пред удобството. Вземете тези неодходящи обувки и добавете 10 000 крачки през един типичен ден и нищо чудно, че искате да вдигнете краката си в края на деня. Познаването на вашия тип крак е от решаващо значение за намирането на правилната обувка, за да направите всяка стъпка от по-приятна!

1. Нормално ходило(неутрално стъпало)

Това е най-желаната структура на краката. Неутралното стъпало осигурява комбинация от абсорбиране на удари и стабилност в подходящи моменти по време на ходене или бягане.
Очаква се равномерно износване на подметката на обувката с минимум мазоли.

Подходяща обувка
Неутралното стъпало се възползва от обувка за стабилност, която осигурява както омекотяване, така и контрол на пронацията.

2. Плоско стъпало (пронация)

Стъпалото се изнася навътре и се изравнява (пронира) изчезва нормалната извивка, поставяйки повишено напрежение върху вътрешните структури на стъпалото.
Това обикновено е по-нестабилно стъпало, което осигурява намалена стабилност по време на ходене.
Този човек е склонен да износва вътрешната страна на обувката, включително под големия пръст. Мазолите могат да се видят често под основата на 2-рия и 3-тия пръст и от вътрешната страна на големия пръст.
Ако обувката на този човек е поставена върху равна повърхност, обувката може да се наклони навътре.
Свързаните проблеми включват метатарзални стрес фрактури, плантарен фасциит, ахилесов тендинит, пателарна болка и болка в бедрото.

Подходяща обувка
Плоското стъпало е полезно от обувка за контрол на движението – по-тежка, по-малко гъвкава обувка. Това ограничава прекомерното движение навътре и спомага за стабилизирането на стъпалото, което обикновено е твърде гъвкаво.

3. Високо извито стъпало (супинатор)

Високо извитото стъпало има тенденция да бъде по-твърдо, по-малко гъвкаво стъпало с повече тежест, носено от външната част на стъпалото.
По-малко абсорбиране на удара се получава в стъпалото. Следователно повече сили се предават нагоре по крака към тялото.
Този човек е склонен да износва външната страна на обувката от петата до пръстите. Мазолите могат да се видят по външния ръб на стъпалото до основата на 5-ия пръст.
Ако обувката на този човек е поставена върху равна повърхност, обувката може да се наклони навън.
Проблемите, наблюдавани при този тип стъпало, включват стресови фрактури на пищяла или бедрената кост, ахилесов тендинит и плантарен фасциит.

Подходяща обувка
Високо извитото стъпало се възползва от мека обувка, осигуряваща абсорбиране на удара. Това намалява силата на удара, предаван нагоре през краката.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *