• 0

Замръзналото рамо е състояние, което засяга раменната става. Обикновено включва болка и скованост, които се развиват постепенно, влошават се и най-накрая изчезват. Това може да отнеме от година до три години.

Рамото ви се състои от три кости, които образуват топка и гнездо. Те са горната част на ръката (раменната кост), лопатката и ключицата. Има и тъкан около раменната ви става, която държи всичко заедно. Това се нарича раменна капсула.

При замръзнало рамо капсулата става толкова дебела и стегната, че е трудно да се движи. Образуват се ленти от белези и има по-малко течност, наречена синовиална течност, която поддържа ставата смазана. Тези неща ограничават движението още повече.

Симптоми
Основните симптоми на замръзнало рамо са болка и скованост, които затрудняват или правят невъзможно движението му.
Ако имате замръзнало рамо, вероятно ще почувствате тъпа или болезнена болка в едното рамо. Може също да почувствате болка в раменните мускули, които обгръщат горната част на ръката ви. Болката ви може да се влоши през нощта, което може да затрудни съня.

Обикновено ще преминете през три фази със замръзнало рамо. Всеки има свои собствени уникални симптоми и времева линия.

Етап на замразяване:
Развивате болка (понякога силна) в рамото всеки път, когато го движите.
Бавно се влошава с времето и може да боли повече през нощта.
Това може да продължи от 6 до 9 месеца.
Вие сте ограничени в това докъде можете да движите рамото си.

Замразен етап:
Болката ви може да се подобри, но сковаността ви да се влоши.
Движението на рамото става по-трудно и става по-трудно да се справяте с ежедневните дейности.
Този етап може да продължи 4-12 месеца.

Етап на размразяване:
Вашият обхват на движение започва да се връща към нормалното.
Това може да отнеме от 6 месеца до 2 години.

Причини
Не е ясно защо някои хора го развиват, но някои групи са изложени на по-голям риск.
Замръзналото рамо се случва по-често при жени, отколкото при мъже, и е по-вероятно да го получите, ако сте на възраст между 40 и 60 години. Вашият риск може също да се повиши, ако сте в процес на възстановяване от медицинско състояние като инсулт или операция като мастектомия, която ви предпазва от движение на ръката ви.
Някои медицински състояния също могат да увеличат риска. Възможно е също така да сте по-склонни да получите замръзнало рамо, ако имате диабет. Около 10% до 20% от хората с диабет получават замръзнало рамо. Други медицински проблеми като сърдечно заболяване, заболяване на щитовидната жлеза или болестта на Паркинсон също са свързани със замръзналото рамо.

Лечение
1. Физиотерапия. Упражнения за разтягане и увеличаване обема на движение, преподавани от физиотерапевт.
2. Топли и студени компреси. Те помагат за намаляване на болката и подуването.
3. Кинезитерапия. Целенасочените упражнения за рамене за насърчаване на движението, упражненията за укрепване на мускулатурата в областта на рамото могат да помогнат за подобряване на движението на ръката и овладяването болката.
4. Медикаменти. Нестероидните противовъзпалителни лекарства без рецепта (НСПВС),
Ако симптомите Ви са интензивни или не се подобряват с течение на времето, Вашият лекар може да препоръча други видове лечения, включително и хирургия. Това много рядко е необходимо за лечение на замръзнало рамо. Но ако други лечения не са помогнали, Вашият лекар може да предложи операция.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *