• 0

Какво е плантарен фасциит?
Плантарният фасциит причинява болка в долната част на петата. Плантарната фасция е дебел, мрежест лигамент, който свързва петата с предната част на крака. Той действа като амортисьор и поддържа свода на крака ви, като ви помага да ходите.

Плантарният фасциит е едно от най-честите ортопедични оплаквания. Вашата плантарна фасция изпитват много натоварване в ежедневието ви. Прекаленият натиск върху краката може да повреди или разкъса връзките. Плантарната фасция се възпалява и възпалението причинява болка в петата и скованост.

Какви са основните симптоми на плантарен фасциит?
Основното оплакване на тези с плантарен фасциит е болка в долната част на петата или понякога в долната част на средата на стъпалото. Обикновено засяга само един крак, но може да засегне и двата крака.

Болката от плантарен фасциит се развива постепенно с течение на времето. Болката може да бъде тъпа или остра. Някои хора усещат парене или болка в долната част на стъпалото, простираща се навън от петата.

Болката обикновено е по-силна сутрин, когато правите първите си стъпки от леглото или ако сте седнали или легнали известно време. Изкачването на стълби може да бъде много трудно поради сковаността на петата.

След продължителна активност болката може да се засили поради повишено дразнене или възпаление. Хората с плантарен фасциит обикновено не чувстват болка по време на дейността, а по-скоро веднага след спиране.

Какво причинява плантарен фасциит и кой го получава?
Плантарният фасциит има тенденция да се развива в резултат на прекомерно разтягане или прекомерно натоварване на този лигамент. Структурата на вашето стъпало също може да ви предразположи към развитие на плантарен фасциит.

Активните мъже и жени на възраст между 40 и 70 години са изложени на най-висок риск от развитие на плантарен фасциит. Също така е малко по-често при жените, отколкото при мъжете. Жени, които са бременни, често изпитват пристъпи на плантарен фасциит, особено по време на късна бременност.

Какви са рисковите фактори?
Вие сте изложени на по-голям риск от развитие на плантарен фасциит, ако:
– Сте с наднормено тегло или затлъстяване. Това се дължи на увеличения натиск върху връзките на плантарната фасция, особено ако имате внезапно наддаване на тегло.
– Сте бегач на дълги разстояния.
– Имате активна работа, при която често сте на крака, като например работа във фабрика или сервитьор в ресторант.
– Имате структурни проблеми с краката, като високи сводове или плоски стъпала.
– Имате стегнати ахилесови сухожилия, които са сухожилията, прикрепящи мускулите на прасеца към петите.
– Често носите обувки с меки подметки и лоша поддръжка на свода.

Как се лекува плантарен фасциит?
Домашните лечения като почивка, ледени компреси и използване на шини и противовъзпалителни лекарства често са първите начини за лечение на плантарен фасциит.
Нехирургично лечение на плантарен фасциит включва:
Физиотерапия
Физическата терапия е ключова част от лечението на плантарен фасциит. Може да помогне за разтягане на плантарната фасция и ахилесовите сухожилия. Физиотерапевтът може да ви покаже упражнения за укрепване на мускулите на долната част на краката, което помага да стабилизирате ходенето си и да намалите натоварването върху плантарната фасция.

Терапия с ударна вълна
Ако болката продължава и други методи не работят, Вашият лекар може да препоръча shock wave терапия. При тази терапия звуковите вълни бомбардират петата ви, за да стимулират заздравяването на лигамента.

Упражнения за разтягане
Леките разтягания могат да помогнат за облекчаване и дори предотвратяване на плантарен фасциит. Разтягането на прасците и самата плантарна фасция помага за отпускане на мускулите и намаляване на болката в петата.

Ако тези терапии не облекчат болката, може да помогне инжектиране на кортикостероид директно в увредената част на лигамента.

Хирургично лечение на плантарен фасциит
Хирургията е най-драматичната терапия. Това се прави само в случаите, когато болката е силна или продължава повече от 12 месеца.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *